De zwarte wereld

Het is genoeg geweest. Ik ga nu zeker naar huis. Dit keer is het geen geintje of iets waar ik diep over na moet denken. Nee het is simpel, ik ga naar huis zodra ik mijn auto verkocht heb. In het begin zat ik nog na te denken om mijn auto te verkopen en de rest van de maand februari Australië ‘uit te zitten’ door nog wat steden te bezoeken zodra ik mijn auto verkocht heb. En daarna na Nieuw Zeeland te gaan voor een maand zodat ik in april weer terug kan gaan naar Nederland. Maar ik heb er nu echt genoeg van. Is er dan wat nieuws gebeurd of zit je nog steeds met hetgeen waar de voorgaande verhalen over gingen?

Nou dat zal ik je vertellen. Natuurlijk vond ik het erg vervelend dat Saeko terug ging naar Japan (en nu nog steeds natuurlijk) maar wat er gisteren gebeurd is heb ik even genoeg Australië en reizen.

De dag begon eigenlijk best goed, het hele weekend eigenlijk wel omdat ik de vrijdag uitgenodigd was voor een van de eerste knuffel feestjes (cuddle party) van Australië. Om het kort even uit te leggen wat het is; het is niks anders dan een of ander ‘hippie bijeenkomst’ waarbij massages, knuffelen, kletsen en emoties delen centraal staan bij de sessie. Het schijnt erg populair te zijn in Amerika en een aantal personen in Australië die ik ken willen het in Australië aan de man brengen en groots laten worden in Australië. En omdat ik het altijd wel leuk vind om nieuwe dingen te doen/ontdekken, was ik erbij…

Alleen is het niet het verhaal wat ik jullie wil vertellen dus ik zal die even achterwege laten en doorgaan met zaterdag, gisteren dus.

Om een uur of 5 begon de lucht ineens te veranderen in een oranje donkere lucht. Het leek net alsof het begon te schemeren. Alleen kan zoiets niet omdat het pas 5 uur is zou je zeggen, nou dat dacht ik dus ook… De gehele dag was het erg heet, net als de voorgaande dagen/weken. Er is namelijk een hittegolf in Australië voor degene die het nog niet wisten die sinds een eeuw niet meer geweest is. De hittegolf van de afgelopen weken bedroegen een temperatuur van maar liefst 40 tot 45 graden per dag. Door die temperaturen is de kans groot dat er bosbranden ontstaan omdat het zo heet was en een aantal weken niet meer geregend had.

En dat is dus ook gisteren gebeurd in Australië, misschien hebben jullie het al op het nieuws gehoord of gelezen of misschien ben ik de eerste, maar ik was vlak in de buurt waar de bosbrand was ontstaan.

De lucht die om 5 uur ineens veranderde in een oranje en zwart gloed was omdat er vlakbij een bosbrand ontstaan was door een blikseminslag. Door de stijgende rook werd de hemel gevuld doordat het net leek of het avond werd. Niet lang erna begon het langzaam ook te regenen. Alleen was het niet de regen die je zou verwachten. De regen was namelijk zwart, ik liep in mijn gele T-shirt rond en die werd langzaam zwart van de druppels. De as was al gemengd met de regen en je zag in de lucht roet en as naar beneden dwarrelen. Het was dus echt raak in de buurt…

Al snel werd de omgeving geëvacueerd en iedereen moest de hoognodige meenemen en vertrekken. Of sommige bleven achter om mee te helpen en er waren zelfs een aantal bij die gewoon achter blijven in de veronderstelling dat het vuur niet al te dichtbij zou komen. Omdat ik uiteraard geen verstand heb vuurbestrijding ben ik ook vertrokken met een aantal anderen en zijn we in de buurt bij iemand een tijdje gebleven om daar het nieuws te volgen. Deze plek was namelijk veiliger om een tijdje te blijven omdat je via die plek een aantal kanten op kon gaan als de bosbrand dichterbij zou komen, in plaats van de voorgaande plek waar ik was, waar je maar één kant op kon!

Het was eigenlijk de bedoeling dat ik dezelfde avond nog naar de stad zou gaan vertrekken (omdat het daar het veiligste is) maar het was niet alleen druk (normaal verkeer dat vluchtte, brandweer, politie en ambulance) op de weg (inclusief helikopters in de lucht) en sommige wegen waren afgesloten, maar ik had ook helemaal geen zin meer om te gaan rijden. De auto was volledig bedolven met as en nachtrijden in Australië is niet echt een pretje en vooral niet als je ook nog eens ergens voor weg moet vluchten en noodgedwongen nog iets moest gaan zoeken in de midden van de nacht… Er kwam ook nog eens bij dat de meesten suburbs rond de stad zonder stroom kwamen te staan door de bosbranden.

Samen met een Japanse vriendin (een andere!) ben ik bij de mensen gebleven tot de volgende morgen, zodat we in alle rust naar de stad konden vertrekken en iets daar konden gaan zoeken. De man en vrouw hadden om de beurt op de wacht gestaan voor als de brand dichterbij zou komen en zouden mij en de Japanse wakker maken zodra het dichterbij kwam zodat we naar een verzamelpunt zouden gaan en daar eventueel het vuur konden bestrijden mocht het nodig zijn.

Niet alleen was ik kapot die avond maar ook erg nerveus, zoiets maak je niet echt mee in Nederland. Het enige wat daar echt kan gebeuren is een overstroming en die laatste was ergens in ’92. En hier maken ze het wel elk jaar mee (bosbranden en overstromingen). Alleen dan niet zo erg als de afgelopen dagen. Volgens het nieuws hebben al 40 mensen het leven moet bekopen door de bosbrand en zijn er al een hoop mensen dakloos geworden. Heb zelfs gehoord dat een pub afgebrand was en dat terwijl ik er een paar maanden geleden nog wat gegeten en gedronken heb…

Nadat ik alle auto’s de ramen af had gespoten en flessen gevuld had met water voor het geval we snel moesten gaan midden in nacht ben ik kort daarna in slaap gevallen en heb ik wonderbaarlijk goed geslapen tot de volgende morgen. De voorgaande dagen was namelijk echt een ramp omdat het zo warm was en over de rest van mijn reis aan het nadenken was na het weggaan van Saeko. Ik denk het gisteren een beetje teveel was en helemaal op was dat ik daarom meteen knock-out in slaap was gevallen.

Nu ben ik in de stad en ik hoop dat ik mijn auto snel kan verkopen zodat ik terug kan gaan naar Nederland. Want ik heb het nu even gehad met Australië en reizen. De brand is nu nog steeds gaande. Waarschijnlijk zal het nog een paar dagen duren voordat het in bedwang is. Maar als het goed is gaat het meer regenen de aankomende dagen (inclusief temperatuur daling naar de 30 graden), dus met een beetje geluk wordt het dan een beetje makkelijker om de bosbrand onder controle te krijgen.

Misschien klink ik wel een beetje als een dramaqueen omdat ik terug wil naar Nederland, maar ik heb er nu even genoeg van, zeg ook even omdat ik na zit te denken om in april ergens anders naar toe te gaan (maar dat is weer een ander verhaal…). Dus binnenkort zal ik terugkeren naar Nederland of ik moet ineens van gedachte veranderen, alleen na dit alles zal het niet zo snel gebeuren denk ik…

Geen foto’s dit keer, alleen een verhaal. Ben namelijk geen ramptoerist! :wave:

11 thoughts on “De zwarte wereld”

  1. ha broertje,

    het is inderdaad niet leuk om zo iets mee te maken.
    maar gelukkig heb jij niks.
    we hebben hier nog niks gehoord op de televisie over australien.
    ik ben wel blij dat je eerder terug komt want ik mis je wel hoor.
    laat wel even weten wanneer je terug komt.
    maak er nog iets leuks van en ik nog wel wat verhalen horen hoor.
    veel plezier en hopen dat je nog een beetje leuk en plezier hebt.

    groetjes x joan en ramon

  2. Nou jongen dat ziet er niet zo mooi uit voor je.
    Vluchten is zo wie zo niet grappig.
    Dus als ik je goed begrijp wil je zo snel mogelijk naar huis voor een volgende trip, als ik goed na denk en ik begrijp jou een beetje weet ik waar jij naar toe wil.
    Maar dat laten we nog in het midden.
    Zorg er in ieder geval voor dat je ver zat van de vuurhaard vandaan blijft, want we willen wel dat je heelhuids terug komt.
    Hopelijk ben je je auto zo kwijt zodat je naar huis kunt.
    Geniet nog van de reis en misschien zien we je wel binnen kort in Nederland verschijnen.
    gr Berry, Hendrien en Hetty

  3. beste rick,

    ik heb je verhaal gelezen van de bosbrand. Op CenN werd melding gedaan met beelden vanuit australie. Je hoeft natuurlijk niet terug na Nederland, er zijn toch ook gebieden in autralie waar het minder heet is en die je misschien ook nog wilt bekijken. In Nederland is het weer ook niet echt lekker. Regen/Sneeuw s nachts teperaturen 6 graden onder nul. s Ochtens ruiten krabben en overdag 3 dragen boven nul. De vooruitzichten voor de komende week zijn ook niet beter. En dat allemaal met over 2 weken carnaval.
    Toen wij op vakanyie waren in de Rokey Mountains hebben wij ook een bosbrand meegemaakt totaal niet te vergelijken met en brandje in Nederland. Het gebied is veel groter en er zijn maar een aantal wegen. Je kunt veel moeilijker vluchten. Je moet dan oppassen dat je niet zonder brandstof komt te staan en al dat soort dingen. Laat je niet ontmoedigen door de situatie maar probeer te genieten van het andere Australie, je doet er veel eigenkennis mee op. Terug in Nederland krijg je waarschijnlijk een gevoel dat hier alles erg betuttelend is en bekrompen. Dus blijf ervan genieten.VEEL STERKTE GEWENST Rianne en Johan

  4. Hallo Rick,

    Wel spannend allemaal!! Zoiets maak je in Nederland inderdaad niet mee. Ik hoop dat het inderdaad gaat regenen en de bosbranden op deze manier wat makkelijker stoppen.
    Succes met het verkopen van je auto en eigenlijk is het wel vreemd dat het bij jou zo warm is nu, hier is het inderdaad ruiten krabben, grijs en ongezellig weer terwijl jij niet weet waar je het moet zoeken van de warmte.
    Ik hoor wel weer wat het gaat worden, de warmte of de kou hier.

    Groetjes, Marie-Christine

  5. hallo rick
    wel een hele belevenis zo ver weg van huis
    maar als je naar huis wilt dan is dat zo
    je moet maar zo denken: wat ik daar gezien heb
    en meegemaakt nemen ze me niet meer af.
    hopelijk zien we je dan ook in Mill en gaan we alsnog
    het beloofde drankje doen van toen.
    groetjes May

  6. Hoi Rick, Je hebt echt wel een neus voor het nieuws. Jammer dat je nu je Gelderlander-camera niet bij je had!! Laat je door zoiets niet ontmoedigen, er is daar nog zoveel dat je nog niet gezien hebt. Waarschijnlijk ga je nooit meer terug en heb je later spijt dat je nu niet verder gekeken hebt en dat je Nieuw Zeeland hebt laten liggen. Maar het is en blijft jouw reis en jouw keuze. Knuffel, Hendrien.

  7. Wow… ik was net aan het sporten en had de radio van mijn telefoon aanstaan voor voetbal. Af en toe wordt het dan onderbroken voor wat nieuws en toen zeiden ze inderdaad dat er hevige bosbranden heersten in Australië en dat daarbij al veel mensen om het leven waren gekomen. Ik dacht toen: “Straks aan Rick vragen of jij daar veel van meekrijgt op de plek waar hij nu zit…”; maar pff, dat je er zó dichtbij zat had ik nooit durven denken :wacko:

    Dit is natuurlijk wel [naast een, hoe je het ook wendt of keert, unieke ervaring] alweer een flinke tegenslag in korte tijd tijdens je reis, dus dat je de drang voelt om daar “nu al” te vertrekken kan ik wel enigszins begrijpen. Je hebt ook al naar mijn mening enorm veel leuke dingen meegemaakt waar je op kunt teren, het is niet alsof je daar nog maar een paar weken zit en enkel op het strand hebt gelegen… als je hierdoor Nieuw-Zeeland misloopt is dat wel erg jammer, maar als je inderdaad in april alweer op reis gaat dan heft dat elkaar wel weer een beetje op!!

    In ieder geval, ik hoop dat het je daar de komende dagen wat meer meezit, zwarte regen is echt te freaky zeg :sweatingbullets: Ook al kreeg ik nu wel weer een e-mail [hallelujah!], ik heb Muddle nu ook als RSS feed in mijn telefoon toegevoegd dus je volgende verhaal zal me niet ontglippen ;)

  8. Hoi Rick,

    Laat ik nou wel een beetje verstand van brand hebben (en blij zijn dat wij in ons kikkerlandje zelden spannende bosbranden hebben).
    Ik kan me helemaal voorstellen dat je stijf staat van de stress bij zo’n giga-fik.
    Tenslotte is een gebouwbrand nooit veel groter dan een gebouw maar is een bosbrand vééél omvangrijker en meestal ook behoorlijk onvoorspelbaar, en dus veel gevaarlijker. (maar wel een hele ervaring om mee te maken)

    Succes met het verkopen van je sjees en tot spoedig.

    Sjef en Marion

  9. hey broer

    ik heb er veel over gehoord over australlie en over de brand ik heb ook gehoord over overstoring ik weet niet waar in australlie ik vind het heel leuk dat je naar huis komt daar ben ik heel blij om :)
    maar je moet me niet verkeert begrijpen maar sta je er wel 100% achter niet dat je later spijt van krijgt dat je nooit naar nieuw zee land bent geweest we horen het wel wanneer je naar huis komen ik mis je wel hoor gr van martijn en van mij een dikke kus xx je zusje ;)

  10. Hallo Rick, wij hadden alles al op de tv gezien van die bosbranden en zijn daarom dan ook erg blij om een e-mail van je te ontvangen, want wij hebben best wel in de rats gezeten of jij wel dicht bij die bosbranden was en uit jouw verhaal blijkt dat je inderdaad toch wel erg dicht bij die bosbranden hebt gezeten. Ik kan me voorstellen dat je na zo’n hittegolf en die verschrikkelijke bosbranden er genoeg van hebt op dit ogenblik. We horen nog wel wanneer je definitief naar huis komt, of dat je toch nog verdere reisplannen hebt.
    Wij hopen dat je toch nog verder een goede reis mag hebben en wensen je nog heel veel sterkte toe.
    Groetjes Riek en Opa

  11. Hoi Rick,
    Ik zie je verhaal nu pas, nadat ik gisteren van Hendrien hoorde dat je in het gebied van de branden ziet. Ieks. Als het op tv ziet, is het al bijna niet te bevatten, zo groots. Ik ben blij dat je veilig bent, hoop ook dat je de brand steeds ver voor bent gebleven. Succes met het verkopen van je auto en alvast een goede thuisreis gewenst.
    Groeten, ook van Henk, Harriët

Comments are closed.